barista przygotowuje kawę

Jak serwować kawę? Krótki poradnik!

Nie tylko parzenie kawy podlega ścisłym rytuałom, zwłaszcza we Włoszech duże znaczenie ma także sposób jej podania. Co warto wiedzieć o serwowaniu kawy, aby nie popełnić rażącego błędu na spotkaniu biznesowym bądź podczas wizyty gości?

Rodzaj kawy a wybór filiżanki

Nie bez powodu każdy rodzaj kawy podawany jest w innej filiżance. W znaczącej mierze to właśnie ona wpływa na ostateczny efekt wizualny. Dla przykładu: latte macchiato serwuje się w szklance o pojemności ok. 220 ml. Dlaczego akurat taki, a nie inny wybór? Ten rodzaj kawy składa się z trzech warstw, dlatego należy je podkreślić. Tylko smukła, przezroczysta szklanka dobrze sprawdzi się w tej roli. Espresso serwuje się zaś w klasycznej, białej filiżance o pojemność od 50 do 70 ml. Czy filiżanka zawsze musi być biała? Jak najbardziej, ponieważ tylko wtedy, możemy ocenić kolor kawowego naparu, a tym samym określić jego jakość. Najlepszym wyborem będą zwłaszcza filiżanki wykonane z porcelany. Ich cechę charakterystyczną stanowią grube ścianki, które mają zapewnić dłuższe utrzymanie temperatury kawy. Do espresso podaje się również szklankę wody w celu przepłukania kubków smakowych.

Z czym serwować kawę?

Z pewnością nie raz spotkaliśmy się z serwowaniem kawy wraz z ciastkiem. Nie jest to jednak dobry pomysł. Ciastka zazwyczaj są bardzo słodkie, a szczególnie kremowe mogą całkowicie zdominować kawową goryczkę, przez co nie będziemy mogli cieszyć się prawdziwym smakiem kawy. Z czym więc należy podawać kawę? Do śniadania można podać ją, chociażby z francuskim rogalikiem. Na spotkaniu biznesowym lepiej ograniczyć się do zaserwowania samej kawy.

Serwowanie kawy z mlekiem

W przypadku, gdy nasz ekspres przyrządza wyłącznie czarną kawę, to mleko wypada podać w oddzielnym dzbanuszku. Musimy pamiętać o tym, że powinno być wcześniej delikatnie podgrzane. Jeżeli jednak ekspres wyposażony jest w spieniacz do mleka, to możemy zapytać danego gościa, czy życzy sobie kawę czarną, czy preferuje kawę z mlekiem.